Nu e loc de dubiu privind modalitatea de miscare reprezentativa pentru acest tipar. Pe langa mers, includem alergatul la pas incet/mediu si sprintul (de asemenea si mersul in maini si topaitul, dar acestea sunt mai rar intalnite).
Este un tipar folosit cu siguranta mai mult in vremurile trecute (fiind principala metoda de deplasare) si mai putin astazi (fiind inlocuit cu o multitudine de alte metode de locomotie).
Desi nu prezinta un risc mare de accidentare propriu-zis, frecventa mare de repetare de-a lungul unei vietii poate conduce catre uzura daca structura nu este aliniata corect.
Riscul de accidentare sau gradul de uzura creste direct proportional cu nivelul de intensitate, respectiv: - intensitate scazuta/mers: efectele daunatoare sunt scazute - alergat sub forma de jogging la o intensitate medie: socul creste iar uzura incepe sa apara - sprint de intensitate mare: poate conduce la accidentari ale unui corp nepregatit structural sau nesustinut adecvat muscular
Beneficiile acestui pattern se regasesc pe multiple planuri de la nivel cognitiv la metabolic, psihic si hormonal. Insa complexitatea acestora va face obiectul unor posturi separate (planificate pe viitor).
De asemenea, si mecanica de alergare corecta este un subiect amplu si necesita o explicatie mai in amanunt si exercitiu pentru a fi stapanita pe deplin, insa sunt cateva lucruri de tinut cont:
Mers - varfurile picioarelor sunt orientate inainte - coloana este dreapta - abdomenul este tensionat putin
Alergat + calcaiul nu este cel care initiaza contactul cu solul Sprint + trunchiul este stabil + piciorul nu are contact cu solul in fata bazinului, ci dedesubtul lui
Comments