top of page

Tipare de miscare. Basics!

Exista 7 tipare care stau la baza miscarii umane: 1. Genuflexiune 2. Fandare 3. Aplecare 4. Impins (vertical, orizontal) 5. Tras (vertical, orizontal) 6. Mers 7. Rasucire


Am putea adauga inca 2, dar acestea raman pentru un post viitor.


Incepem sa invatam aceste tipare din copilarie ca mai apoi, fie sa le dezvoltam, fie sa le uitam odata cu lipsa “exercitiului”.


Importanta tiparelor de miscare nu se face simtita imediat, ci in timp, deoarce in absenta lor corpul nostru se misca in aliniament gresit, creand forte acolo unde nu ar trebui sa existe - forte care pot provoca uzura sau accidentari.


Efectele miscarii incorecte in lipsa unei vieti active fizic sunt in principiu minore, confundate cu “micile dureri” ale varstei, ce au fost aceptate ca fiind normale odata cu trecerea timpului. Insa nu intotdeauna ce este acceptat ca fiind ‘normal’ este si adevarat.


In cel mai rau caz, intr-un moment de neatentie si in prezenta unui corp nepregatit din punct de vedere al corectitudinii miscarii sau al fortei de a le sustine, poate duce catre o accidentare, casnica.


Acum, in momentul in care o persoana incepe sa se antreneze, socurile si tensiunile aplicate corpului cresc. Iar acestea, prin prizma unor tipare de miscare neadecvata, nu trec fara a-si lasa amprenta.


Orice exercitiu facut la sala/antrenament poate fi descompus intr-unul sau mai multe dintre aceste tipare, iar prin invatarea corecta a lor putem asigura acea baza despre care discutam in postul anterior.


Tindem sa efectuam in mod repetat miscari gresite din cauza: – lipsei cunoasterii tehnicilor corecte – restrictiilor de mobilitate – imbalansurilor musculare si inabilitatii de a activa musculatura implicata in miscare


Toate acestea trebuie adresate pentru a avea un progres constant si pe termen lung.

In posturile urmatoare vom intra in detaliu, prezentand fiecare tipar de miscare in parte.

Comments


bottom of page