Implement II – Inele Gimnastica
Inele sunt un implement provenit din gimnastica unde isi are propriul event. Sunt in general acceptate ca fiind unealta care solicita cel mai mult necesarul de forta al partii superioare a corpului (sunt si preferatele noastre).
Natura unica a inelelor, cat si exercitiile care sunt folosite pentru acest implement, ofera beneficii superioare celor ale greutatilor libere sau cablurilor.
Cel mai mare beneficiu al inelelor provine din instabilitatea pe care o ofera - fiind atarnate de o cinga lunga, acestea se vor misca la cea mai mica atingere. Asadar, acestea cer concentrare la fiecare secunda cat timp le folosesti, pentru a nu le scapa de sub control. Acest fapt solicita muschii stabilizatori si o nevoie de tensiune maxima in intregul corp - "Tight is light", motto din gimnastica. Astfel, muschii se afla sub tensiune constanta un timp indelungat, conducand la cresteri masive de forta si hipertrofie si la o conexiune mult mai buna intre sistemul nervos si cel muscular. Asa se ajunge, treptat, la aspectul "definit"al muschilor, dorit de toata lumea.
De asemenea, si abdomenul este lucrat in fiecare exercitiu cu inele – el este cel care permite transferul de tensiune in intregul corp, rolul lui principal fiind sa stabilizeze trunchiul in timp ce membrele genereaza forta, capatand astfel acel aspect despre care vorbeam mai sus, de "definire".
Un alt beneficiu al inelelor este acela ca permit o miscare naturala a articulatiilor fara sa exercite presiune nedorita pe acestea. Ele se misca liber si permit articulatiilor sa tinda spre pozitiile lor optime, punand mai multa tensiune pe muschi si mai putina pe ligamente, tendoane etc., spre deosebire de o bara fixa unde mici neajunsuri de mobilitate sau doar diversitatea structurala a fiecaruia pot cauza pozitii nefavorabile si pot pune stres pe articulatii.
Inelele sunt versatile, pot fi agatate oriunde foarte usor si pot fi ajustate in orice modalitate. Aceasta flexibilitate in ajustare permite folosirea unui spectru mare de exercitii, de la flotari la ramari si tractiuni. Pot fi ajustate si la niveluri diferite pentru a permite progresia in variatii avansate ale miscarilor la o inaltime mai mare sau chiar variatii unilaterale.
Miscari de baza:
· Tractiuni
· Dips
· Flotari
· Ramari
· Muscle Up
· L-Sit
· Plansa/Levers
Pentru mai multe detalii despre executia acestor miscari si includerea lor in antrenamente poti consulta “Manualul de Conditionare” creat specific pentru a introduce in antrenamentele voastre beneficiile acestor echipamente/implemente speciale.
Comentarios