Mobilitatea articulatiilor, flexibilitatea muschilor, forta de a sustine miscarea in pozitii complexe sunt o reprezentare a varstei corpului intr-un moment anume. Pierderea acestor abilitati nu este dependenta de varsta ci de activitate, iar aceasta pierdere reprezinta de fapt imbatranirea corpului.
You don’t stop training because you grow old. You grow old because you stop training.
In lipsa miscarii articulatiilor si a muschilor in spectrul lor intreg de mobilitate, cumulat cu obiceiul unor pozitii repetitive zilnice nefavorabile, pierdem abilitatea de a sustine aceste miscari in mod natural.
Am mai dezbatut subiectul in alte posturi anterioare, dar vreau sa detaliez, fiind un topic destul de ignorat in ziua de astazi.
Beneficii ale mentinerii mobilitatii si flexibilitatii corpului:
Mobilitatea si flexibilitatea corpului permit acestuia sa ajunga in siguranta in pozitii mai complexe, intalnite fie la antrenamente, fie in diverse sporturi sau in activitatile zilnice. Atunci cand corpul este rigid, este mult mai predispus unor rupturi musculare, accidentari etc.
Cu cat poti atinge mai usor pozitii complexe, cu atat mai mult poti activa musculatura in intregul ei spectru de miscare, crescand potentialul de forta si hipertrofie al muschiului.
Mobilitatea si flexibilitatea ajuta in combaterea micilor dureri asociate posturii incorecte si rigiditatii provocate de aceasta.
Prin antrenarea acestora intri in contact mai bine cu corpul tau, crescand proprioceptia (perceptia propriului corp in spatiu).
Miscarea articulatiilor conduce catre lubrifierea acestora, proces prin care imbunatatim calitatea lor.
Flexibilitatea reduce tensiunea musculara si psihica regasita in corp.
Prin flexibilitatea adecvata a tuturor muschilor poti imbunatati substantial postura.
Cand putem introduce mobilitatea si flexibilitatea in programul nostru?
Antrenarea mobilitatii este ideal de facut ca incalzire inainte de antrenamentele de forta, pentru lubrifierea articulatiilor si pentru pregatirea corpului de a sustine pozitiile ce necesita mobilitate mai mare (precum genuflexiune, presa la piept, presa deasupra capului).
Antrenamentul de mobilitate poate fi facut si in zilele pauza ca model de miscare cu efort redus.
Exersarea flexibilitatii poate fi introdusa la final de antrenament pentru detensionarea muschilor folositi in urma acestuia.
Antrenamentul flexibilitatii poate fi inclus de asemenea in ritualul de seara, cuplat cu respiratia, pentru detensionarea corpului inainte de somn si totodata pentru profunzimea somnului.
Zone comune ce necesita lucru asupra mobilitatii:
Umeri
Gat
Bazin
Genunchi
Glezne si incheieturi
Torace
Zone comune ce necesita lucru asupra flexibilitatii:
Flexor bazin
Femurali
Cvadriceps
Piept
Dorsali
Musculatura gat
Gambe
Bineinteles ca aceste zone pot varia de la persoana la persoana, si trebuie sa fie analizate pentru cele mai bune rezultate.
Nu uitati sa includeti mobilitatea si flexibilitatea in rutina voastra pentru un corp mai puternic si mai sanatos!
Comments