top of page

Mecanisme - Hipertrofie

Hipetrofia (cresterea in masa musculara) are loc in primul rand ca o modalitate de adaptare la un stimul la care corpul este expus. Astfel, masa musculara nu creste in timpul antrenamentului, ci atunci cand organismul se adapteaza la stimulul dat in timpul antrenamentului.


Asta fiind spusa, exista 3 tipuri de mecanisme prin care solicitam un raspuns de hipetrofie.


1. Tensiune musculara - punand o tensiune asupra muschiului mai mare decat cea pe care este capabil sa o suporte acum. De obicei, aceasta metoda se face printr-o progresie incrementala a dificultatii/greutatii folosite pentru miscari.


2. Microtraume musculare - aceste mici traume la nivelul tesutului muscular cauzeaza un raspuns inflamator care apoi conduce catre repararea si adaptarea tesutului muscular pentru a face fata la urmatorul atac asupra integralitatii lui.


3. Stres metabolic - cresterea nivelului de acid lactic, inflamarea si cresterea volumului de sange din muschi conduce catre adaptarea volumului de fluid dintre celulele musculare. Acest tip de crestere este cunoscuta ca si hipetrofie sarcoplasmica.


Pe langa acesti stimuli, odihna adecvata (pentru a perminte adaptarea) si nutritia corespunzatoare (pentru a oferi materia prima) sunt necesare.


Bineinteles ca hormonii anabolici precum testosteronul si hormonul de crestere influenteaza acest proces, crescand sinteaza de proteine si ajutand mai mult procesul de adaptare.



Comments


bottom of page