top of page

Mai mult NU este mai bine !!!

Mentalitatea de “mai mult este mai bine” este strans legata de psihicul uman, iar aceasta isi face simtita prezenta si in lumea fitness-ului.

Cele mai des intalnite situatii privind aceasta abordare sunt: – Un antrenament in urma caruia ma simt terminat este un antrenament bun! – Trebuie sa fac mai multe antrenamente, mai des!



Aceasta perspectiva este declansata in special la persoanele sedentare care, printr-un avant de motivatie, vor sa obtina rezultate rapid, sau la persoanele care si-au setat un deadline greu de atins.

Afectati sunt si cei care urmeaza un program fara a obtine nici un rezultat, devenind astfel demotivati. Desi pe termen scurt o astfel de abordare poate produce rezultate, in timp devine contra-productiva telurilor stabilite, sabotand rezultatele pe termen lung.


Cu aceasta mentalitate, o persoana poate ajunge intr-o stare mai rea decat cea in care era cand a inceput, avand: – metabolismul scazut – hormoni anabolici scazuti – energie si stare de spirit scazuta – degradare a corpului (dureri musculare, articulare, pierdere masa musculara, etc ) – viziune distructiva asupra a ceea ce inseamna fitness


Daca singura metoda de antrenament abordata este cardio constant ( jogging, aerobic, etc ) atunci magnitudinea problemelor este sporita. Cand ceea ce facem intrece abilitate corpului de a se reface, nimic bun nu poate iesi!


Ce putem face?

- Intelegem ca un antrenament nu trebuie sa te omoare, ci sa fie un stimul pentru ca tu sa devii mai bun, mai puternic etc. A omora pe cineva la sala este usor, iar salile sunt pline de persoane cu o astfel de mentalitate. Insa, cheia este sa asiguri stimulul si progresia adecvata pentru a solicita o adaptare, in abilitatile corpului de a se reface. Si, sa fim seriosi, nimanui nu-i place sa fie tot timpul in durere, iar daca dupa un antrenament nu te poti misca deloc, probabil ca nu te poti intoarce nici la sala prea curand.


- Intelegem ca prea multe antrenamente trec peste abilitatea corpului de a se reface si pot avea efecte negative in loc de productive. Ramai la 3-4 antrenamente de forta pe saptamana plus un antrenament de conditionare. In rest, mergi mult pe jos.

- Fa antrenamente scurte si intense; Un antrenament nu trebuie sa treaca de 45 de minute fara incalzire si cooldown. Mai mult de atat corpul devine catabolic, iar efectul antrenamentului incepe sa fie unul negativ.

- Construim abilitatea de a face fata la volum mai mare in timp. Daca nu ai mai facut miscare de foarte mult timp incepi incet, fii consistent, iar rezultatele vor veni. - Punem accent pe refacere - stimulul este important, dar refacerea este cea care te face sa evoluezi. In refacere intra alimentatia, stretching-ul, masajul plus altele precum meditatia, dusurile contrast etc.

- Seteaza-ti teluri comportamentale, nu bazate pe rezultatul final ! Nu spune vreau sa slabesc x kg pana la deadline-ul y ci vreau sa incep sa ma antrenez constant de 3 ori pe saptamana ! Nu spune vreau sa dau jos burta pana la vara ci vreau sa imi implementez obiceiuri bune de nutritie !


Daca vrei sa structurezi un program de antrenament adecvat nevoilor si nivelului tau sau sa prioritizezi obiceiurile bune in asa fel incat ele sa fie progresive si cu impact mare poti apela la BodyHarmony pentru ajutor !


That’s what we do !

Comments


bottom of page