Fandarea este o miscare folosita in mod natural pentru traversarea unor terenuri greu de parcurs sau in momentul in care urcam (deal, scari, etc). Cum o mare parte din populatie nu mai este supusa infruntarii unor terenuri accidentate, in ziua de astazi aceasta este mai des intalnita in activitatile sportive.
Fiind o miscare unilaterala, ea antreneaza pe langa forta si diverse alte aptitudini care vin cu seria lor de beneficii: - stabilitatea bazinului pe mai multe planuri; - echilibrarea fortei dintre cele 2 membre; - flexibilitatea; - antrenarea muschilor stabilizatori; - proprioceptia.
Fiind o miscare complexa si dinamica, exista multe variatii ale fandarii, iar pentru a explora in totalitate beneficiile acesteia trebuie folosita o varietate cat mai mare.
Lucruri comune, de baza, de tinut cont la aceasta miscare: - trunchiul este stabil pe parcursul miscarii; - coloana este neutra; - pelvisul este la neutru; - fesierii si abdomenul sunt sub tensiune; - greutatea este pe calcaie; - genunchii nu trec de varful degetelor de la picioare; - genunchii nu cad in interior.
Comments