top of page

Febra musculara

Cu totii suferim de febra musculara in urma unui antrenament, cateodata putina, cateodata avem impresia ca nu se mai termina. Fie ca ne place sau nu, ea exista si trebuie sa ne obisnuim cu aceasta idee.



Exista insa o conceptie gresita legata de febra musculara – accea ca majoritatea o considera un indicator al unui antrenament reusit, a fost bun sau nu, indeajuns de intens sau nu. Aceasta gandire nu este productiva, ci conduce mai degraba catre o abordare gresita a antrenamentelor, care duce la randul ei catre frustrari, dureri si in unele cazuri, la lipsa motivatiei de a te antrena.


Vom incepe prin a stabili faptul ca febra musculara NU este un indicator bun pentru eficienta antrenamentului.


Nu este complet inteles motivul pentru care avem febra musculara, insa stim ca in general, ea apare fie in momentul in care ai introdus un nou stimul in antrenamentul tau (o activitate noua, un exercitiu nou, intensitate mai ridicata, volum mai mare), fie in cazul in care ai luat o pauza mare din a te antrena si te reapuci de treaba.


Mai demult, teoria din spatele febrei consta in acumularea de acid lactic si produsi metabolici secundari in urma antrenamentului. Insa acum, cauza este considerata ca fiind datorata traumelor la nivelul tesutului muscular si conjunctiv aparut in urma antrenamentelor. Durerea nu este cauzata in mod direct de aceste traumne, ci mai mult de raspunsul inflamator al organismului ce apare pentru a da startul procesului de refacere si adaptare.


Dat fiind faptul ca traumele la nivelul musculaturii au loc mai mult in partea eccentrica (negativa, de coborare) a miscarii, antrenamentele care se focuseaza mai mult pe asta favorizeaza febra musculara mai mare. Partea concentrica sau izometrica a unei miscari rareori cauzeaza febra musculara.


!Desi poti trage concluzia ca febra msculara conduce catre hipertrofie prin adaptarea muschilor la acele microtraume, acest lucru nu a fost niciodata corelat in mod direct, hipertrofia avand mai multi factori implicati, pe langa microtraume musculare.



Nivelul de febra musculara este dat de mai multi factori cum ar fi:

  • gradul de trauma la nivelul musculaturii

  • compozitia genetica individuala (unele persoane nu au febra musculara nici dupa cel mai intens antrenament)

  • diferenta dintre nivelul intensitatii miscarilor si nivelul la care este acomodat practicantul

Cum sa previi febra musculara

  • Fa exercitii regulat! (muschii care devin acomodati cu o miscare nu mai produc febra musculara)

  • Dupa o pauza de la antrenamente incepi incet si progresiv!

  • Fa o incalzire foarte buna! (un muschi incalzit este mai elastic iar microtraumele nu mai sunt atat de accentuate).

In momentul in care te confrunti cu febra poti fi tentat sa iei antiinflamatoare pentru a scapa de durere, insa medicamentele vor impacta refacerea si adaptarea la stimulul antrenamentului, inflamatia fiind un factor important in acest sens.


Ce poti face pentru a elimina febra insa, este:

  • Miscari usoare care facilitateaza circulatia de sange in muschii respectivi

  • Masaj usor in zonele respective

  • Dusurile de contrast (rece/cald), acestea elimina inflamatia din corp si faciliteaza circulatia

  • Odihna adecvata pentru recuperearea musculara

  • Nutritie adecvata (in special cantitati mari de proteina adecvata si Omega 3 pentru a combate inflamatia)

Faptul ca ai febra musculara nu inseamna ca nu trebuie sa continui sa te antrenezi, din contra, in momentul in care refolosesti muschiul, facilitezi circulatia sangelui si eliminarea inflamatiei. O mica precautie totusi, deoarece febra musculara presupune ca muschiul nu s-a refacut complet, iar antrenarea acestuia in exces poate conduce in timp catre degradare, nu catre adaptare.


Astfel, nu fugariti febra musculara in antrenamentele voastre, exista teluri diferite, antrenamente cu focus diferit, metode de antrenament diferite, nu toate sunt corelate cu febra.

Comments


bottom of page