Este o intrebare care apare adesea. Iar parerile sunt impartite: cei care considera ca doar progresiile cu greutatea corpului sunt indeajuns pentru a crea un fizic sculptat si puternic, cei care sunt convinsi ca ai nevoie sa ridici greutati sau sustinatori ai ambelor parti.
Rezultatele ambelor metodologii pot fi vazute cu usurinta la gimnasti in cazul calistenicelor si culturisti/powerlifteri/halterofili in cazul greutatilor libere.
Pana la urma, pentru corp rezistenta e aceeasi, nu conteaza sub ce forma vine aceasta, dar fiecare abordare are elemente pro si contra.
Noi consideram ca ambele isi au locul intr-un program bine structurat, fiecare unealta folosita cu scopul potrivit.
Astfel, haideti sa vedem care sunt avatanjele si dezavantajele fiecareia!
GREUTATI LIBERE
Avantaje:
Incarcarea corpului cu rezistenta ridicata prin miscari mari creeaza un stimul puternic de adaptare in forta si masa musculara pentru corp.
Densitatea osoasa creste in urma greutatilor mari ce exercita presiune asupra structurii corpului.
O ajustare progresiva mai usoara - odata ce ai invatat tehnic o miscare urmeaza doar sa cresti rezistenta pe miscarea respectiva (spre deosebire de exercitiile cu greutatea corpului unde progresiile sunt mai tehnice).
Genereaza un sentiment de putere in urma infrangerii unor greutati mari.
Progresul pentru masa musculara si forta este mai rapid.
Dezavantaje:
In timp, greutatea mare si incarcarea axiala poate sa creeze un stres asupra corpului, articulatiilor, tendoanelor, coloanei.
Exista o probabilitate mai mare de accidentare, tesutul muscular poate creste in forta intr-un ritm mai rapid decat tendoanele si articulatiile, acest imbalans favorizand accidentarile. De multe ori accidentarile sunt asociate unui ego ridicat si unei progresii inadecvate a greutatii.
Necesita echipament variat, sub forma de gantere, bare, kettlebells.
CALISTENICE
Avantaje:
Lipsa nevoii de echipament sau spatii specifice – cu o bara de tractiuni sau un set de inele esti deja pregatit pentru actiune pe termen lung.
Permit o miscare mai naturala a corpului, ceea ce se traduce printr-un risc de accidentare scazut considerand inabilitatea de a depasi nivelul actual pentru o miscare (fie poti sa faci o flotare intr-o mana, fie nu poti).
Fiind miscare cu lant kinetic inchis, creeaza un stimul mai mare asupra musculaturii si exercita tensiune asupra intregului corp, odata cu executarea corecta a exercitiilor.
Protejeaza articulatiile si intaresc tendoanele.
Antrenezi in acelasi timp forta, flexibilitatea, proprioceptia si muschii stabilizatori.
Dezavantaje
Lipsa de cunoastere a progresiilor duce la imposibilitatea de a avansa intr-o miscare dupa progresul initial focusat pe cresterea numarului de repetari.
Miscarile avansate au asociate o curba de invatare mai inceata iar progresul este mai lent.
Variatiile avansate necesita mult timp de practica pentru a fi stapanite, incetinind astfel si mai mult progresul.
Ca o indrumare generala, partea inferioara a corpului raspunde mai bine unui antrenament care include exercitii cu greutati libere cum ar fi indreptarile si genuflexiunile pentru incarcarea muschilor respectivi si pentru o eliberare de hormoni anabolici ridicata. Partea superioara a corpului poate obtine rezultate extraordinare doar prin calistenice.
De asemenea, poti schimba mereu intre cele 2 sau poti include un mix pentru a evita monotonia. Conteaza foarte mult ce anume iti place, desigur. Astfel, ai mai multe sanse de a face asta in mod constant, reusind sa obtii cele mai bune rezultate, atat fizice cat si motivationale.
Comments