top of page

DEZAVANTAJELE CARDIO-ului EXCESIV

Asa cum am mentionat in postul anterior, cardio-ul excesiv vine cu o serie de efecte secundare nefavorabile, care intrec cu mult beneficiile pe care le poate avea din punct de vedere al arsului unui numar de calorii.



1. Metabolism scazut Unul dintre dezavatanjele cardio-ului excesiv, valabil in special la femei (atat clinic cat si observational), este faptul ca poate afecta negativ tiroida si implicit metabolismul. Acest lucru este accentuat mai ales in combinatie cu o dieta restrictiva - un scenariu foarte des intalnit!


2. Pierderea masei musculare Cardio-ul excesiv duce la pierderea masei musculare prin 2 mecanisme: • Corpul scapa de masa musculara in ideea de a conserva energie, masa musculara fiind un consumator important (acest lucru duce la randul lui la accentuarea metabolismului scazut). • Cresterea nivelului de cortisol, care descompune masa musculara pentru a converti aminoacizii obtinuiti in glucoza. Mentinerea cortisolului ridicat conduce apoi la scaderea testosteronului (cortisol – catabolic – pierdere masa, testosteron – anabolic – crestere masa), ceea ce apoi amplifica scaderea masei musculare. pierderea masei musculare - > scaderea in forta -> pierderea densitatii osoase. 3. Cresterea poftei de zahar / carbohidrati Cardio-ul excesiv creste pofta / nevoia pentru carbohidrati. Combinatia de cortisol (hormon eliberat la stres) cu insulina (eliberata in momentul ingerarii carbohidrati) este o reteta pentru a depune grasime corporala si a pierde masa musculara. De asemenea, o mentalitate des intalnita in urma unor binge-uri (mici momente de slabiciune in care corpul invinge psihicul) de carbohidrati necontrolate, este sa... dublezi cantitatea de cardio pentru a slabi ... urmariti lantul ...


4. Inveti corpul sa retina grasime Activitatile aerobice folosesc ca principala sursa de energie grasimea, ceea ce in mod normal este un lucru benefic. In momentul cand supui corpul unui stresor repetitiv de durata care necesita asemenea energie, transmiti semnalul ca este nevoie de a avea mereu aceasta sursa de energie disponibila, astfel va fi nevoie sa ai un strat de tesut adipos.


5. Stres oxidativ Stresul oxidativ reprezinta momentul in care radicalii liberi intrec abilitatile organismului de a produce antioxidanti care combat efectul acestora. Radicalii liberi sunt compusi secundari rezultati in urma metabolismului de oxigen (producere energie in mediul aerob) care apoi pornesc reactii in lant destabilizand celulele cu care intra in contact. In cazul unei activitati aerobice cum este cardioul de intensitate medie, formarea de radicali liberi este sporita de 10-20 ori epuizand rezerva organismului de antioxidanti si creand inflamatie sistemica. (Radicalii liber pot fi cauzati si de factori nutritionali si de mediu).


6. Aciditate crescuta Cardio-ul creste aciditatea in organism – multi considera alimentatia ca fiind o sursa principala pentru cresterea aciditatii in organism, insa cardio-ul excesiv si cresterea nivelului de acid lactic duce la acidizarea mult mai accentuata a acestuia.


7. Putine calorii arse Facand cardio constant arzi calorii doar in timpul antrenamentului, spre deosebire de antrenamentul cu greutati sau intensitate mare unde metabolismul ramane ridicat si dupa antrenament. Acest consum nu este foarte ridicat.


De asemenea, corpul este o masinarie care se adapteaza pentru supravietuire. In cazul in care tu alergi regulat, acesta isi regleaza procesele in asa fel incat sa consume mai putina energie pentru a realiza activitatea.


Toate cele mentionate mai sus inclina balanta nefavorabil pentru aceasta activitate folosita pentru a-ti intra in forma.


In urmatoarele posturi putem vedea cateva alternative de cardio fara efectele nocive mentionate.

Comentarios


bottom of page