In momentul de fata fitness-ul este in continuare influentat foarte puternic de culturism si de epoca aparatelor.
Desi acestea au avantajele lor, pe care le vom parcurge imediat, nu ar trebui sa constituie fundamentul antrenamentelor tale, mai ales daca esti incepator si vrei doar sa intri in forma.
Ca incepator, focusul major este acela de a invata sa te misti corect prin invatarea tiparelor mari de miscare (genuflexiune, aplecare, impins, tras etc). Acestea si importanta lor a fost acoperita in alte articole pe blog.
Apoi:
invatarea mentinerii tensiunii in intregul corp pe parcursul executarii miscarilor;
obtinerea coordonarii si secventierii musculare pentru a realiza diversele miscari;
proprioceptia corpului;
intarirea tendoanelor si articulatiilor odata cu cresterea masei musculare si a fortei.
Aceste lucruri nu pot fi obtinute atata timp cat tiparele de miscare sunt fixe in cadrul unui unui aparat.
Momentele in care aparatele pot fi benefice sunt:
In cazul accidentarilor care implica imobilizarea sau lipsa abilitatii de a misca diverse parti ale corpului aparatele pot fi folosite pentru a antrena restul corpului care este inca functional astfel evitand deconditionarea acestuia.
In cazul persoanelor avansate care vor sa izoleze foarte bine doar anumite parti ale corpului, in general culturisti.
In cazul modalitatilor de antrenament avansate care implica atingerea sau trecerea peste epuizarea unui muschi. Acestea pot creste drastic riscul de accidentare in cazul greutatilor libere.
Acum sa vedem alte avantaje si dezavantaje ale aparaturii de sala.
Avantajele folosirii aparatelor:
Sunt relativ sigure cu un risc scazut de accidentare.
Nu necesita tehnica complexa pentru a fi executate. Astfel, nu necesita nici prezenta unui antrenor sau un timp alocat invatarii tehnicii corecte.
Permit izolarea si focusarea tensiunii mai bine asupra muschiului lucrat, ceea ce poate fi un avantaj pentru un avansat care vrea sa se focuseze pe muschi specifici.
Dezavantajele aparatelor:
Nu te invata tehnica corecta si nu te pregatesc pentru cerintele tridimensionale ale miscarii, ceea ce inseamna ca esti predispus la accidentari mai mari in viata reala.
Nu creeaza o sinergie musculara in intregul corp in momentul executarii miscarilor.
Multe aparate precum si recunoscuta "Smith Machine" forteaza corpul sa se miste intr-un singur plan de miscare, ceea ce poate fi daunator. Planul fix nu permite micile ajustari ale corpului in timpul unor miscari foarte complexe (cum sunt genuflexiunea, presa la piept sau presa militara), iar corpul fortat intr-un pattern de miscare care nu ii este natural, poate directiona tensiunea in locuri in care nu ar trebui sa fie ducand catre accidentari in timp.
Astfel, recomandarea noastra este sa lasi aparatele pentru momentul in care esti mai avansat si vrei sa conturezi esteticul mai precis. Pana atunci, ramai la lucrurile de baza si vei vedea progres pe un termen foarte lung.
Comments